18 Eylül 2017 Pazartesi

ESMA'ÜL HÜSNA DERSİ-EL- HAKÎM -EZKÂR No:142



“ Es-Selâmü aleyküm ve rahmetu’l-lâh ”

“ Eûzübillâhimineşşeytânirracîm Bismillâhirrahmânirrahîm “

“ Allâhümme salli alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âli seyyidinâ Muhammed "  ( 10 Defa)

“ 3 İhlas 1 Fâtiha Okuyoruz Ve Peygamber Efendimiz A.S.M’ın.. Tüm Peygamberlerin.. Ehl-i Beyt-i Nebevî ve Ezvac-ı Tahirat’ın ,Çâr Yâr-ı Güzîn’in Ve Sair Sahabe-i Kiramın.. Hassaten Bedir Ashabı, Uhud Ashabı, Suffa Ashabı, Rıdvan Ashabı (Radıyallahu Anhüm), Üstadımız Bediüzzaman R.A, Gavs-ı Âzam Abdülkâdir Geylânî K.S, Kutb-u Âzam Mâruf-u Kerhî  K.S, Kutb-u Azîm Hayâtü'l-Harrânî K.S  Hazretlerinin Ve ila cem’i ervahi-l evliya, ves-Sıddikin, veş-Şüheda, ves-Salihin, vel-Arifin, vel-Aşikin, Bütün Kur’an ve Nur Talebeleri’nin Ruhlarına Hediye Ediyoruz. “

……………………

1-Ayet-el Kürsi

1-Amenerrasulü

3-İhlâs Sûresi

3-Felâk Sûresi

3-Nâs Sûresi

“ Bismillâhirrahmânirrahim Kêf Hâ Yâ Ayn, Sâd.. Kêf Hâ Yâ Ayn, Sâd.. Kêf Hâ Yâ Ayn, Sâd..”

“ Bismillâhirrahmânirrahim Hâ Mîm Ayn Sîn Kâf.. Hâ Mîm Ayn Sîn Kâf.. Hâ Mîm Ayn Sîn Kâf..

“ Bismillâhirrahmânirrahim Hâ Mîm, Hâ Mîm, Hâ Mîm, Hâ Mîm, Hâ Mîm, Hâ Mîm, Hâ Mîm..”

“ Hummel-emrü ve câ’en-nasru fe-aleynâ lâ yunsarûn.. “ ( 3 Defa )

“ Bismillâhirrahmânirrahîm.. Hâ mîm.. Tenzîlul kitâbi minallâhil azîzil alîm.. Gâfiriz zenbi ve kâbilit tevbi şedîdil ikâbi zît tavli, lâ ilâhe illâ hûve, ileyhil masîr…”

“ Tâ-sîn-mîm.. Ve ne’ûzü billâhil -aliyyil-azîmi min-el-maâzifi vel-ızati vel-mahzûrî ..vel-mümâhaleti vel-ğımari ve min keydil-füccêri ve min havâdis-il-asrâni ve min şerril-ecerrâni .. “

“ Yâ hafîzu Yâ hafîzu Yâ hafîzu ihfeznâ..”

“ Fallahü hayrun hafizan ve hüve erhamü'r-rahimin. ''

“ Hâfizû ales-salâvâti ves-salât-il vustâ ve kûmû lillâhi kânitîne..  in küllü nefsin lemmâ aleyhâ hâfizün..Ni’mel hâfizu Allâh .. yâ hâfizu .. ıhfeznâ min külli şerrin ve darrin … “

“ Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhi’l-aliyyi’l-azîm. Mâ şâAllah-ü kân. Lâ ilâhe illAllah-ü’l-melikü’l-hakku’l-mübîn. SübhânAllahi ve bi-hamdih. SübhânAllahi’l-azîm ve bi-hamdih ” (3 Defa)

“ Rabbi eûzu bike min hemezâtiş şeyâtîn.. Ve eûzu bike rabbi en yahdurûn…”

“ Euzü bikelimâtillahittammâti min şerri mâ haleka..”

“ Euzü bi-kelimatillahittammati min şerri külli şeytanin ve hammatin ve min şerri külli aynin lammetin..”

“ Subhanâllahi ve bihamdihi adede halkihi, ve ridâ nefsihi, ve zinete arşihi, ve midâde kelimâtihi..”

“ Bismillahirrahmanirrahim ve lâ kuvvete illâ billâhi’l-aliyyi’l-azîm “ ( 3 Defa )

“ Bismillâh-iş şâfi hüvallâhü..”

“ Bismillâh-il-kâfi hüvallâhü..”

“ Bismillâh-il-vâfi hüvallâhü..”

“ Bismillâh-il-mu’âfî hüvallâhü…”

“ Bismillâhillezî lâ yedurru me’asmihî şey’ün fil-ardi ve lâ fis-semâ’i ve hüves-semî-ul-alim…” (3 Defa)

“ Sübhânellâhi velhamdü lillâhi velâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber velâ havle velâ kuvvete illâ billâhil aliyyil-azîm. ” ( 3 Defa )

“ Hasbiyallâhü lâ ilahe illâ hüve aleyhi tevekkeltü ve hüve Rabbül arş-il-aziym… “ ( 7 Defa )

“ Allâhümme einnî alâ zikrike ve şükrike ve hüsni İbâdetik ” (1 Defa)

………………….

“ BU GECE SAAT 22.30 İLE 23.30 ARASI ESMA’ÜL HÜSNA DERSİ VE EZKARIMIZ “

DERSİMİZ:

47 -    EL-HAKÎM

ANLAMI: İlmi, iradesi, kudreti, takdiri ile vücuda getirdiği herşeyi mutlak maslahat üzerine yaratır. Bütün işleri yerli yerindedir. Tüm eşyanın hakikatine hâkimdir. Aczden Müberra, kat-i hikmet sahibidir.

“...En güzel isimler O’nundur. Göklerde ve yerde olanların tümü O’nu tesbih etmektedir. O, Azîz’dir, Hakîm’dir.” (Haşr Sûresi, 59/24)



BU İSİM İLE GENEL ANLAMDAKİ BAĞIMIZ:



Öncelikle bu ismin tasarrufunda ve bu hikmet kaleminin işlediği özelliklere mazhar olmak aidiyet noktasında insana ebediyen kâfi bir şereftir.

Bununla birlikte Hakîm isminden, eşyanın hakikatine nüfuz ile marifetullah noktasında ziyade istifade etmek yaratılış gayemizin aklımızdan istediği en önemli şeydir. ……. Resâili’n-Nur baştan başa ism-i Hakîm ve Rahîmin mazharı olduğundan ..................Şualar…. Dersleri tefekkür noktasında bu ismin mahiyeti ile ilgili bire bir münasebattadır. Bu meyanda, Şümullü esasatı ona havale ile Risale-i Nur penceresinden 1-2 atıfla iktifa edeceğiz.

…” insanın bu dünyaya gönderilmesinin hikmeti ve gayesi: Hâlik-ı kâinatı tanımak ve Ona iman edip ibadet etmektir ve o insanın vazife-i fıtratı ve fariza-i zimmeti marifetullah ve iman-ı billah'dır ve iz'an ve yakîn ile vücudunu ve vahdetini tasdik etmektir… Şualar "

.. "Zira insanın nefsi, Rahmâniyetin cilveleriyle, kalbi de Rahîmiyetin tecelliyatıyla nimetlendikleri gibi, insanın aklı da hakîmiyetin letaifiyle zevk alır, telezzüz eder."Lem’alar

Ayrıca hususi bir taalluk olarak şunu söyleyebiliriz; İnsanın hayatının yerli yerindeliği, letaifinde tenasüp, işlerindeki denge, kulun bu isimden, aklı, bilgisi, iradesi, idraki ve ahlâkı üzerinde istifade ettiğini gösterir.



BU İSMİN HAKİKATİNE DAİR;



Geniş manası Risale-i Nur derslerine atfen 1-2 husus:

“Sâni-i Hakîm, insanın eline emânet olarak, rubûbiyetinin sıfât ve şuûnâtının hakikatlerini gösterecek, tanıttıracak işârât ve nümuneleri câmi bir ene vermiştir………………”

“……………..İşte, Cenâb- ı Hakkın ilim ve kudret, Hakîm ve Rahîm gibi sıfât ve esmâsı muhît, hudutsuz, şeriksiz olduğu için…………………….”

“Eğer Cemîl-i Zülcelâlin esmâsındaki hüsünlerin mevcûdat aynalarında bir cilvesini müşahede etmek istersen, zeminin yüzünü bir küçük bahçe gibi temâşâ edecek bir geniş, hayâlî gözle bak. Ve hem bil ki, rahmâniyet, rahîmiyet, hakîmiyet, âdiliyet gibi tâbirler, Cenâb-ı Hakkın hem isim, hem fiil, hem sıfat, hem şe’nlerine işaret ederler."……………………..

“Hem bütün kâinatı envâıyla beraber bir kitab-ı kebîr-i hikmet ve öyle bir kitap ki, her harfi yüz kelime, her kelimesi yüzer satır, her satırı bin bab, her bâbı binler küçük kitap hükmüne getiren hakîmiyet-i İlâhiyenin cemâl-i bîmisâline bak, gör."



BU ESMA-İ İLAHİYEDEN İYİ HUYLAR, ULVİ HİSLER, DOĞRU FİKİR VE GÜZEL DÜŞÜNCELER İLE YÜKSEK AHLÂK EDİNME;



“Hikmet, varlıkların en yücesini, ilimlerin en faziletlisi ile bilmektir.”İmam-ı Gazali R.A

Evet,Hakîm isminden kazanımlar elde etmenin iki şekilde olduğunu söyleyebiliriz. Birincisi kulun kendi gayreti ile talip olduğu ilim şeklindedir. Diğeri Allah’ın C.C lütfettiği, pek meşakkate girmeden el edilen ilim şeklindedir. Bunlar Kesbi ve Vehbi olarak adlandırılır.

Ancak bir birleri ile hikmet-i ilahiye gereğince yolları kesişir. Yani bir talep gayret olmadan bu taalluk genel itibariyle gerçekleşmez. Allah kulun iradesini sevkini, dua kabul edip meccanen lütfeder. Veya kendi irade ettiği ve bildiği bir husus nedeniyle herhangi bir sebebe de bağlamaz. Ancak kul kendi üzerine düşen talebi oluşturmalıdır.

Ayet-i Kerime  / Hadis-i Şerif ;

“ Hikmetin başı Allah korkusudur ” Hz. Muhammed A.S.M

"Allah (cc) Hazretleri hakkında hayır dilediği kimseye, din hususunda büyük bir anlayış verir." Hz. Muhammed A.S.M

"Andolsun ki biz, Lokmân'a "Allah'a şükret!" diye hikmet verdik. Kim şükrederse kendi iyiliğine eder. Kim de nankörlük ederse, şüphesiz ki Allah, hiçbir şeye muhtaç değildir, daima övülmeye layıktır." (Lokmân sûresi/12)

“..derken kullarımızdan bir kul buldular ki, Biz ona katımızdan bir rahmet vermiş ve tarafımızdan bir ilim öğretmiştik…. ( Kefh/65)

“(Allah) hikmeti dilediğine verir. Kime hikmet verilmişse, şüphesiz ona pek çok hayır verilmiştir.” (Bakara Sûresi, 2/269)

Evet bununla birlikte; İnsan tüm fiillerinde hikmetli davranmalı, kendisine verilen yüksek değer nedeniyle kendini seyyiattan korumalı, yaşamında makul ölçülerle tedbirli olmalı………….. Ubudiyet ise, hâlisen livechillah olmalı. Yalnız aczini izhar edip, dua ile ona iltica etmeli. Rububiyetine karışmamalı. Tedbiri ona bırakmalı. Hikmetine itimat etmeli. Rahmetini ittiham etmemeli….Mektubat



EZKÂRIMIZ:



“ Bismillâhirrahmânirrahîm..”

 “ Ve bihî nestaîn “

“ Lâ ilâhe illallâhu vahdehû lâ şerîke leh, lehu’l-mulku ve lehu’l-hamdu ve huve alâ kulli şey’in kadîr ..”

“ El hamdü lillahi rabbil âlemin. Vessalatü vesselâmü Ala Resûlina Muhammedin ve alâ âlihi vesahbihi ecmain.. ”

“ Radîtu billâhi rabben ve bi’l islami dinen ve bimuhammedin sallâllahû aleyhi ve selleme nebiyyen..”

“ Allahumme ecirnâ mine’n-nâr..” ( 7 defa hafif sesli )

“ Estağfirullâh’ellezî lâ ilâhe illâ hû, el-Hayye’l-Kayyûme ve etûbü ileyh..” ( 11 defa hafif sesli )

“ Allahümme inneke afüvvün tuhibbü'l-afve fa'fu annî “ ( 3 defa)

“ Bismillâhirrahmânirrahîm “

“ Allâhu lâ ilâhe illâ huve, lehul esmâul husnâ… “

“ YÂ HAKÎM  “ ( 78 defa hafif sesli )

“ YÂ HAKÎM  “ ( 78 defa kalbimizden sessiz )

 “ Subhânallâh - ( 33 defa ) , El-Hamdulillâh - ( 33 defa )  , Allâhu Ekber - ( 33 defa ) - Lâ ilâhe illallah - ( 33 defa )  ..”

“ Bismillâhirrahmânirrahîm “

“ Rabbenâ lâ tuziğ kulûbenâ ba’de iz hedeytenâ veheb lenâ min ledunke rahmeh, inneke entel Vehhâb..”

“ Rabbenâ âtina fid'dünyâ haseneten ve fil'âhirati haseneten ve kınâ azâbennâr. Birahmetike yâ Erhamerrahimîn..”

“ Rabbenâğfirlî ve li-vâlideyye ve lil-Mü'minine yevme yekûmü'l hisâb..”

“ Allahumme innî eûzu bike min munkerâti’l-ahlâki ve’l-a’mâli ve’l-ehvâ..” ( 3 defa )

“ Allahumme ente rabbi lâ ilâhe illâ ente halakteni ve ene abduke ve ene alâ ahdike ve va’dike ma isteda’tu, eûzu bike min şerri ma sana’tu ebûu leke bini’metike aleyye ve ebûu bi zenbi fağfirli innehû lâ yağfezzunûbe illâ ente..” ( 3 defa )

“Allahümme Salli Ala Seyyidina Muhammedin Salaten Tehullü Biha Uktedi Ve Tüferricü Biha Kürbeti Ve Takdıy Biha Haceti Ve Ala Alihi Ve Sahbihi Ve Sellim”

“ Subhâne rabbike rabbil izzeti ammâ yesifûn  Ve selâmun alâl murselîn Vel hamdu lillâhi rabbil âlemin ”



El Fâtiha  / Allah Kabul Etsin